Historie

Het is alweer ruim een halve eeuw geleden dat mijn vader begon met het matten en vlechten van stoelen. Een arbeidsintensief handwerk waar ik , als kind, altijd met plezier naar keek. Terwijl ik over zijn schouder meekeek, groeide mijn interesse in dit oude ambacht.

Naar mate ik ouder werd, leerde ik meer en meer over het “stoelenmatten”. In de zeventiger jaren, ik was inmiddels getrouwd en moeder van drie kinderen, kende ik alle kneepjes van het vak. Mijn vader vond het erg belangrijk dat de traditie van het “stoelenmatten” aan de volgende generatie door werd gegeven.

Hij was dan ook erg blij dat ik het “stoelenmatten” en vlechten wilde voortzetten en verder wilde uitbouwen.

Vanaf die tijd werd ik ook betrokken bij het inkopen van biezen en vlechtband. We trokken er dan ook vaak samen op uit om de “echte Hollandse biezen” in te kopen en de klanten te bezoeken.

Na een mooie start waarin we intensief samenwerkten, droeg mijn vader de zaak geheel aan mij over. Hij was erg trots en ik ook.

Naast het matten en vlechten van stoelen voor klanten merkte ik dat er ook interesse was voor het demonsteren van het handwerk. Gaandeweg kreeg ik meer en meer uitnodigingen om demonstraties te geven op kunst- en handwerkmarkten. Ook van musea en modehuizen  in binnen- en buitenland waren geïnteresseerd. Tijdens het demonstreren bleek er een grote belangstelling te zijn voor (gerestaureerde) antieke meubels waar ik mijn stand mee aankleedde.

Naast het verzoek van klanten om hun stoelen te voorzien van een nieuwe mat, was er ook vraag naar het restaureren van de stoelen.

Mijn bedrijf groeide uit tot een professionele stoelenmatterij.

Door toename van al deze werkzaamheden werd mijn oude werkplaats te klein. Zo’n twintig jaar geleden heb ik voor een nieuwe werkplek gekozen, een oude boerderij in Bakel waar we in oude stijl een atelier hebben bijgebouwd.

Hier kunnen mijn wensen en activiteiten gecombineerd plaatsvinden. Ik heb zo de ruimte om naast het stoelenmatten ook de restauratiewerkzaamheden te verrichten.

Ook ik vind het belangrijk dat de traditie van het stoelenmatten wordt voortgezet. Gelukkig heb ik een zoon, die net als ik bij mijn vader, al jaren met mij meekijkt over mijn schouder en het vak van haver tot gort in de vingers heeft en het ambacht met veel interesse, liefde en aandacht uitoefent. Hij is inmiddels dan ook al jaren mijn rechterhand en zal de zaak dan ook met veel liefde en passie voortzetten.

Daar ben ik trots op en hij ook. We trekken er nu vaak nog samen op uit. Ik hoop dit dan ook nog een aantal jaren te kunnen blijven doen. Maar gelukkig is de stoelenmatterij in de toekomst weer zeker van een goede vakman en sterft dit oude beroep/handwerk niet uit.

Onze stoelenmatterij heeft dus niet alleen een geschiedenis maar ook een toekomst.

We hebben onze stoelenmatterij ook mooi kunnen laten zien via een artikel in het Eindhovens Dagblad.