Reviews

Restauratie
 Wij restaureren uw stoelen en kleinmeubelen op authentieke wijze. U kunt meer lezen over onze restauraties.

Vlechten/Biezen
 Wij werken met de beste kwaliteit biezen en vlechtband, zodat wij u kwaliteit kunnen garanderen. U kunt meer lezen over vlechten en biezen.

Demonstraties
Desgewenst kunnen wij in overleg een demonstratie van ons handwerk voor u verzorgen. Dit altijd in overleg en afgestemd op uw wensen.U kunt meer lezen over onze demonstraties .

Verkoop
In het atelier worden door ons  gerestaureerde meubels verkocht.

Uw opdrachten worden met zorg uitgevoerd. Bij de uitvoering van onze werkzaamheden staat het vakmanschap voorop, zo is het gebruik van hoogwaardige materialen, zoals o.a. Hollandse biezen, vanzelfsprekend. U kunt hier een afspraak plannen.

Wij werken met de beste kwaliteit biezen en vlechtband, zodat wij u kwaliteit kunnen garanderen.

Biezen
Biezen groeien in water. Deze worden extra aangeplant bij de “biezenboeren” in Nederland. Een keer per jaar worden de biezen gesneden. Deze zijn dan ongeveer twee meter lang. Ze worden 14 dagen buiten gedroogd en dan verkocht of opgeslagen in een grote houten schuur, waar de wind doorheen kan waaien.

Nadat wij deze biezen hebben ingekocht laten wij ze nog eens minimaal 2 jaar liggen om zo de kwaliteit te verhogen.
Na deze periode kunnen we met deze biezen aan de slag.
Voordat wij ze gaan gebruiken worden ze de avond van tevoren in een natte doek gedraaid, zodat ze de hele nacht vocht op kunnen nemen.
Dit is nodig om er de volgende dag goed mee te kunnen werken.
Nadat de biezenmat klaar is heeft het geen onderhoud meer nodig. Als je er iets op knoeit, kun je het zo verwijderen met lauw warm water; het geeft geen vlekken.
Deze biezenmat, zoals ze al vroeger zeiden, gaat een leven lang mee.

Vlechten
Het vlechten gebeurt nog geheel met de hand. Dit zijn bij het traditioneel vlechten (het honingraatpatroon) 6 verschillende lagen welke in elkaar gevlochten zijn. Wij gebruiken hiervoor hoogwaardige kwaliteit vlechtband, namelijk de huid van pitriet. Dit vlechtband is in verschillende breedtes verkrijgbaar en gaat zeer lang mee.

Voor het maken van een afspraak, nadere informatie of een offerte kunt u vrijblijvend contact met ons opnemen, wij staan graag voor u klaar.

Wij restaureren voornamelijk stoelen en kleinmeubelen. Dit gebeurd met veel aandacht en vakmanschap op authentieke wijze.

U kunt bij ons terecht voor o.a. het:
• Verlijmen
• Kleuren
• Boenen
• Houtwormbehandeling op natuurlijke wijze.

Voor meer informatie of het maken van een afspraak, kunt u vrijblijvend contact met ons opnemen.

Het is alweer ruim een halve eeuw geleden dat mijn vader begon met het matten en vlechten van stoelen. Een arbeidsintensief handwerk waar ik , als kind, altijd met plezier naar keek. Terwijl ik over zijn schouder meekeek, groeide mijn interesse in dit oude ambacht.

Naar mate ik ouder werd, leerde ik meer en meer over het “stoelenmatten”. In de zeventiger jaren, ik was inmiddels getrouwd en moeder van drie kinderen, kende ik alle kneepjes van het vak. Mijn vader vond het erg belangrijk dat de traditie van het “stoelenmatten” aan de volgende generatie door werd gegeven.

Hij was dan ook erg blij dat ik het “stoelenmatten” en vlechten wilde voortzetten en verder wilde uitbouwen.

Vanaf die tijd werd ik ook betrokken bij het inkopen van biezen en vlechtband. We trokken er dan ook vaak samen op uit om de “echte Hollandse biezen” in te kopen en de klanten te bezoeken.

Na een mooie start waarin we intensief samenwerkten, droeg mijn vader de zaak geheel aan mij over. Hij was erg trots en ik ook.

Naast het matten en vlechten van stoelen voor klanten merkte ik dat er ook interesse was voor het demonsteren van het handwerk. Gaandeweg kreeg ik meer en meer uitnodigingen om demonstraties te geven op kunst- en handwerkmarkten. Ook van musea en modehuizen  in binnen- en buitenland waren geïnteresseerd. Tijdens het demonstreren bleek er een grote belangstelling te zijn voor (gerestaureerde) antieke meubels waar ik mijn stand mee aankleedde.

Naast het verzoek van klanten om hun stoelen te voorzien van een nieuwe mat, was er ook vraag naar het restaureren van de stoelen.

Mijn bedrijf groeide uit tot een professionele stoelenmatterij.

Door toename van al deze werkzaamheden werd mijn oude werkplaats te klein. Zo’n twintig jaar geleden heb ik voor een nieuwe werkplek gekozen, een oude boerderij in Bakel waar we in oude stijl een atelier hebben bijgebouwd.

Hier kunnen mijn wensen en activiteiten gecombineerd plaatsvinden. Ik heb zo de ruimte om naast het stoelenmatten ook de restauratiewerkzaamheden te verrichten.

Ook ik vind het belangrijk dat de traditie van het stoelenmatten wordt voortgezet. Gelukkig heb ik een zoon, die net als ik bij mijn vader, al jaren met mij meekijkt over mijn schouder en het vak van haver tot gort in de vingers heeft en het ambacht met veel interesse, liefde en aandacht uitoefent. Hij is inmiddels dan ook al jaren mijn rechterhand en zal de zaak dan ook met veel liefde en passie voortzetten.

Daar ben ik trots op en hij ook. We trekken er nu vaak nog samen op uit. Ik hoop dit dan ook nog een aantal jaren te kunnen blijven doen. Maar gelukkig is de stoelenmatterij in de toekomst weer zeker van een goede vakman en sterft dit oude beroep/handwerk niet uit.

Onze stoelenmatterij heeft dus niet alleen een geschiedenis maar ook een toekomst.

We hebben onze stoelenmatterij ook mooi kunnen laten zien via een artikel in het Eindhovens Dagblad.

 

 

 

 

 

Op uitnodiging geven wij demonstraties op kunst- en handwerkmarkten. Ook bij openingen, tentoonstellingen en andere bijzondere gelegenheden kunnen wij voor u een demonstratie geven op authentieke wijze. Dit altijd in overleg en afgestemd op uw wensen.

Voor een afspraak of nadere informatie kunt u vrijblijvend contact met ons opnemen. Wij staan graag voor u klaar.

U kunt ons handwerk aanschouwen op de volgende kunst- en oudeambachtmarkten, waar wij dit op authentieke wijze demonstreren.
Daarnaast kunt u onze boerenkaas, boter en karnemelk, elke vrijdag krijgen op de wekelijkse markt in Frechen 
van 8 tot 13 uur , elke donderdag op de wekelijkse markt in Hürt van 10:00 tot 15:00 uur en elke zaterdag op de wekelijkse markt in Bergheim van 7:30 tot 14:00 uur.